
Overvejer du at købe en violin? Så vil vi forsøge at hjælper dig, inden du dit første køb.
Det kan være vanskeligt at vælge den rigtige violin, da der er et utal af muligheder på markedet. Især online, vil du finde mange forskellige sider som sælger musikinstrumenter, herunder violiner.
Du har sikkert et bestemt budget i tankerne til din første violin, men du ønsker heller ikke at gå på kompromis med kvaliteten. Derudover vil du have et instrument, der vil bevare dens værdi på sigt.
Violin for begyndere – hvilken skal du købe?
For at hjælpe dig med dette, har vi lavet en personlig guide, som kan hjælpe dig igennem denne komplicerede proces. Fra pris til kvalitet er der et par vigtige ting, du skal overveje, før du køber en violin. Nedenfor er nogle overvejelser, du kan have i tankerne inden du køber.
Hvad koster en violin?
Før du begynder at kigge på violiner, er det en god ide at have et budget i tankerne og kigge på hvad en violin koster. Med henblik på prisen, så bør du forbi de 500 – 800 kr. for en begynderviolin i god kvalitet, alt afhængigt af hvilket mærke, du vælger.
Der findes naturligvis også violiner i en dyre prisklasse over de 800 kr. Hvis du har budgettet til det, så vil det sandsynligvis give dig en bedre kvalitet, spilbarhed og lyd. Hvis du blot køber en violin for at prøve det af, for at se om det er noget for dig, så hold dig evt. til et begynderniveau budgetmæssigt og opgrader senere i din musikrejse.
>> Læs også vores artikel om strygeinstrumenter her <<
Budgettet er vigtigt…
Ved at lave et budget vil du være i stand til at indsnævre din søgning og sortere de instrumenter fra, der ikke er inden for dit prisniveau.
Husk, at du sandsynligvis er nødt til at købe en violinbue og etui ved siden af. Så sørg for at medregne det i dit budget også. Dog, kan du ofte købe en pakkeløsning, som indeholder instrumentet, tuner, skulderstørre, bue, kasse og harpiks til en fornuftig pris.
Hvilken størrelse violin skal du vælge?
Det er vigtigt at man er i stand til komfortabelt at holde violinen med albuen let bøjet, mens man nemt kan gribe fat på toppen af violinen.
Voksne:
Hvis du er en voksen begynder, har du sandsynligvis brug for en 4/4 (fuld størrelse) violin, men nogle voksne føler sig mere behagelige med at spille på en 7/8 eller 3/4 violin.
Børn:
Hvis violinen er til dit barn over 10 år, så skulle en violin i fuld størrelse sandsynligvis også være fint. Hvis ikke, kan du gå ned til en mindre størrelse. Eksempelvis vil en 1/8 størrelse til 3-5 års alderen være passende. Begå ikke fejlen at tænke, at din barn “vokser ind i det”. Vælg en violin i den rigtige størrelse til at starte med, for at sikre at barnet fysiske kan holde instrumentet komfortabelt.

Vær opmærksom på dette, når du køber din første begynder violin
Når du har fundet ud af, hvilken størrelse du har brug for, skal du derefter beslutte, hvilken kvalitet du ønsker. Du har muligvis bemærket på nettet og især på internationale hjemmesider, kan du finde mange meget billige violiner.
Men pas på! Pas på, med at købe en alt for billig violin fra en udenlandsk hjemmeside, især når du er begynder.
Det er nemlig vigtigt, at det at have et velfungerende instrument, som lyder godt i din læring som nybegynder. Hvis du køber en billig violin, som lyder dårlig vil det ikke glæde din musikrejse og i sidste ende vil du sandsynligvis opgive at lære instrumentet.
Overvejer du at købe en god billig violin online?
Hvis du køber online, så sørg derfor for at købe hos en troværdig dansk hjemmeside. Vi linker selv til danguitar.dk, som vi mener er en god hjemmeside med kvalitetsinstrumenter, som har gode anmeldelser på bl.a trustpilot.
Elektrisk violin til begynderen

Elektriske violiner bliver mere og mere populære. Der er da også mange fordele ved at vælge et instrument, der er elektrisk. Dels kan du øve på det, uden at det generer nogen, og dels kan du bruge et elektrisk instrument på en anden måde end et akustisk.
Du spiller dog på en elektrisk violin på samme måde, som du spiller på en akustisk, så rent teknisk kan du godt overføre dit spil fra den ene type violin til den anden.
Hvis du er begynder inden for violinens verden, så kan du med fordel vælge en elektrisk violin.
Hvilke overvejelser skal du gøre dig ved køb af en elektrisk violin
Der er ingen grund til at investere i en meget dyr elektrisk violin, hvis du enten er i tvivl om, hvor meget du egentlig får den brugt, eller hvis du ved, at det kun er hjemme i din egen stue, at du skal spille på den. Omvendt er det jo ærgerligt at købe en elektrisk violin, der ikke kan leve op til de musikalske forventninger, du har til den.
En elektrisk violin behøver slet ikke at ligne en klassisk violin. Den rummelige krop er ikke nødvendig for at frembringe den ønskede lyd, så derfor kan den moderne elektriske violin designmæssigt være meget kunstnerisk udført.
Da der er tale om et elektrisk instrument, så vil den også kunne kobles til en forstærker eller et sanganlæg. Dermed har du ret nemt et helt lille studie, hvor du kan øve og indspille med hovedtelefoner på – uden at du kommer til at forstyrre nogen.
Hvad koster en elektrisk violin?
Prismæssigt er der store variationer. Når du er begynder, kan det være fint at starte med en elektrisk violin, som prismæssigt ligger på et par tusinde kroner. Eksempelvis for 1.500 kr kan du få en god elektrisk violin. Skulle du så efter noget tid ønske at avancere, så er der altid mulighed for det.
Til den tid er du nok blevet så øvet, at du også teknisk og lydmæssigt har brug for nogle flere funktioner.
Der er mange muligheder med en elektrisk violin. Har du aldrig spillet violin før, så anbefales du at tage noget undervisning enten hos en underviser eller online.
Ekstramaterialer når du køber en violin
Det er vigtigt at have alle de nødvendige ekstramaterialer, når du køber din første violin. Medmindre andet er angivet, om der følger bue, harpiks og kasse med, eller at du køber en pakkeløsning, så vil vi anbefaler, at du køber en skulderstøtte.
En skulderstøtte vil støtte violinen på din skulder og gøre violinen mere behageligt at holde. Derudover en tuner, så du er sikker på, at du kan få din violin i de rigtige toner.
Violinbue
Violinen findes i kun to stykker, instrumentet og buen. Violinbuen bruger hestehår eller et syntetisk materiale til at vibrere strengene med, når det trækkes over instrumentet. Buen skal du stramme til, før den bruger den, samt løsnes når du er færdig med at spille.
Violinstrenge
En tildeles overset komponent i violinen er strengene. Mange nybegyndere glemmer, at strengene slides og derfor skal skiftes på et tidspunkt.
Med tiden kan en ændring af strengene gøre en enorm forskel i lyden af din violin. Så hvis du har brugt penge på en violin og måske ikke er helt tilfreds med lyden, så prøv at skifte strengene og lyt til forskellen. Netop til denne type instrument findes der forskellige typer strenge, som giver forskellige lydoplevelser.
Tip til violinstrenge
For at opnå en god lyd som begyndere, ville det være værd købe nylon strenge, hvis det er muligt. Stålkernestrenge er ikke nødvendigvis forbundet med de varme, rige toner, som violin generelt er anerkendt for.
Køb en violin pakkeløsning
En pakkeløsning er fantastisk til dem, der ikke har nogen idé om, hvor de skal begynde, når det kommer til valg af en violin. De online musikbutikker har derfor forinden allerede sammensat en pakkeløsning for dig, som typisk vil indeholde alt du skal bruge som violin begynder.
Pleje af din violin

En lille mængde vedligeholdelse og rengøring af violin er nødvendig. Det er vigtigt at rengøre instrumentet med en blød klud og lejlighedsvis skifte strengene. Den mest tidskrævende aktivitet, bortset fra at spille instrumentet, er tuning. Violinen skal tunes inden du spiller på den.
Buepleje
For at sikre, at de følsomme hestehår strenge på violinbuen varer så længe som muligt skal de behandles med harpiks. Dette er en naturlig harpiks opnået fra fyrretræer eller graner. Påfør harpiksen en til to gange om ugen, afhængig af hvor ofte du øver.
Den anvendte bue påvirker også, hvor let eller vanskeligt det vil være for begyndere. Da buen er naturligt skrøbelig, er det fristende at vælge det billigste. Det er dog vigtigt at vælge en bue, der får frem det bedste i violinen.
Indstil din violin med en digital tuner
Den nemmeste måde at indstille en violin er at bruge en digital tuner. Denne type tuning er især velegnet til begyndere, der stadig skal træne deres musikalske hørelse. Først og fremmest har du brug for en tuner eller en tilsvarende smartphone-app.
Tuning starter altid med A-strengen. Spil nu strengen og se på tuneren. Tuneren angiver, om tonelejen er korrekt. Hvis den spillede tone er for lav, skal du dreje violinpinden med uret, indtil den rigtige tonehøjde vises på tuneren. Hvis tonelejen er for høj, skal du dreje stangen mod uret. Fortsæt derefter på samme måde med de andre strenge.
Hvordan kan du reducere lydstyrken, når du øver
Mange naboer glæder sig nok ikke, når der planlægges ugentlige violin træning i hjemmet. Så smuk som violinen kan lyde med lidt øvelse, tager det normalt et stykke tid, før du kan fremkalde en behagelig tone fra det krævende instrument som nybegynder.
Elektrisk violin burde hjælpe her: Da de producerede toner omdirigeres til hovedtelefoner via et pickup-system. Sidst, men ikke mindst, er elektriske violiner ikke meget dyrere end ”originaler”, hvilket er et godt og alternativ for begyndere, der ikke ønsker at tiltrække utilfredshed med familie og naboer.
Vi håber at denne guide har været behjælpelig for dig, som ønsker at købe en violin som begynder. Dog kan der være aspekter, som du leder efter som vi ikke har svaret på. Søger du mere information, kan du læse mere køb af violin hos violinbyggeren
Eller mangler du stadig flere informationer inden du køber din første violin? Så kan det være en god idé at besøge wikipedia, som har lavet et nemt overblik over alt hvad du ellers skal vide om dette instrument.
Gå til forsiden