Hvilken ukulele skal du købe?


ukulele

Der findes mange forskellige begynder ukuleler på markedet, derfor har vi valgt at samlet alt hvad du skal vide om ukulele for begyndere inden dit første køb.

At finde ud af, hvilken ukulele man skal vælge, kan nemlig være svært som førstegangskøber. En hurtig søgning på nettet viser et utal af produkter af forskellige mærker, modeller, størrelser og priser.

På baggrund af det kommer vi i denne guide med et bud på, hvordan du vælger den rette ukulele i god kvalitet, som passer til dit behov og budget.

Priser og størrelser på ukuleler

Start med at indsnævre din søgning med at finde ud af hvilket budget og pris du har i tankerne samt hvilken størrelse ukulele du ønsker. Dernæst når du har defineret disse parametre, bliver din søgning nemmere, da du frasortere de ukuleler som ikke er relevante for netop din situation.

Hvad koster en ukulele?

Som så mange andre instrumenter, kommer ukulelen i mange forskellige prisklasser alt efter type, størrelse og kvalitet. Et budget på 500 kr. til 800 kr. er ideelt for de fleste begyndere som overvejer at købe en ukulele.

De fleste ukuleler i den prisklasse burde nemlig være ganske fine instrumenter i ordentlig kvalitet samt som lyder som de skal, når man spiller på dem. Du kan sikkert også vælge at betale lidt mere, men det er ikke altid nødvendigt for få en en god begynderukulele.

En begynderukulele, på bugdet, kan faktisk vise sig at være et instrument, som du kan have og bruge i lang tid uden at du føler dig nødsaget til at opgradere og skifte den ud til en nyere model. Og dog, hvis du vælger at udskifte din ukulele til en dyre version, vil din gamle ukulele stadig være ideel til at tage med på camping, rejser eller låne ud til venner og familie.

Hvad du kan forvente hvis du bruger lidt flere penge på dit første instrument?

Hvad er fordelen ved at vælge en af de dyre ukuleler som begynder? Hvis du øger dit budget, vil du sandsynligvis kunne se følgende:

  • Bedre håndværk og spilbarhed.
  • Bedre kvalitet af træet – som giver en bedre tone.
  • En elektronisk ukuleler – som kan tilsluttes en forstærker

Er dette noget du synes lyder attraktivt eller nødendigt for dig som nybegynder, kan du derfor overveje en lidt dyre model.

ukulele

Undgå for alt for billige ukuleler

Det kan være fristende at spare penge på at købe en ukulele fra en udlandshjemmeside til 100kr. Når alt kommer til alt så ligner de også dyre ukuleler, når man kigger på billederne Men lad vær!

Det er muligt at instrumentet ligner de dyre, men når du modtager ukulelen er kvaliteten med garanti lig med det du har betalt for den. Hermed risikerer du, at når du modtager en ukulele i den helt billige prisklasse, så kommer den med skader (pga. kvaliteten) som kan påvirke tonen og gøre det svært for dig at spille samt komme rigtigt til at nyde dit nye instrument. Måske daler interessen hurtigt for dig så, hvilket vi synes ville være ærgerligt, når du har brugt tid på på at læse op på ukulelen samt brugt penge på den.

Ved at bruge lidt flere penge end blot 100kr, kan du få en begynder ukulele i høj kvalitet, som er sjov at spille på.

Størrelse på din ukulele

Ukuleler findes i forskellige størrelser, men de mest almindelige er sopran, concert og tenor.

Det korte svar er:

  • Sopran er mindst
  • Concert er mellem
  • Tenor er større

Enhver af disse størrelser er fint for en nybegynder. Udvalg af forskellige størrelser kan godt skræmme førstegangs købere. Bare rolig, det ikke er så kompliceret!

Alle ukuleler er fine i størrelsen for en nybegynder. Dog foretrækker mange de større concert- og tenor størrelser hvor en Sopran er “mest velegnet” til folk med mindre hænder.

Dog skal dette ikke skabe et indtryk af, at sopraner er “dårlige”. Mange mennesker elsker netop sopranen for sin kompakte størrelse og lyse, glitrende tone. Sopran ukuleler er også typisk billigere end concert og tenor ukuleler.

Ukulele typerne

Sopran, concert og tenor er alle indstillet og spiller på samme måde. Hvis du lærer på en sopran, har du det fint med at spille en concert eller tenor også.

Så hvorfor de forskellige ukulele størrelser, hvis de alle er afstemt og spiller på samme måde? Svaret kommer an på tone og spilbarhed.

Som en tommelfingerregel betyder en større størrelse en større tone.

Concert og tenor ukuleler har en tendens til at være varmere, rigere i lyden end sopran ukulelen. De større kropsstørrelser giver også lidt mere bas og lydstyrke.

Soprans er typisk lidt mere støjsvage og lidt mere diskant tunge. Dette er ikke nødvendigvis en dårlig ting, men det er værd at tænke over, før du køber en ukulele.

ukulele

Tænk ikke for meget over at finde den “bedste” størrelse

Selvom det er godt at have en grundlæggende forståelse af ukulele størrelser, er det vigtigt ikke at gå og tænke for meget over det. Find den ukulele du synes virker rigtig for dig, og begynd at spille!

Det er også værd at nævne, at mange spillere har flere forskellige størrelses ukuleler, idet du med sandsynlighed kommer til at udvider din samling med tiden.

Hvordan størrelse påvirker spilbarheden:

Concert og tenor ukuleler har en længere skalalængde end en sopran, hvilket er afstanden mellem møtrik og sadel. En længere skala betyder, at båndene er længere fra hinanden, hvilket giver dine fingre mere handlingsrum. Dette betyder, at concert og tenor ukuleler kan være lettere at spille for nogle mennesker med større hænder.

Båndene på en sopran kan føles lidt tætte for nogen, især dem med større hænder eller tykke fingre.

ukulele

>> Læs også vores artikel om ukulele tips for begyndere <<

Lad os dykke ned dybere ned i de tre typer ukuleler for at gøre dig klogere på hvilken en af dem du skal vælge som begynder:

Sopran ukulele for begyndere

Det kan være svært at vælge en god sopran ukulele som begynder, da der er mange slags at vælge imellem. Der er mange faktorer, man skal have styr på, så det gælder om at holde tungen lige i munden, når man undersøger de forskellige muligheder.

Her vil vi gennemgå de tanker du skal have, når du som begynder skal vælge en sopran ukulele.

ukulele

Hvad er en sopran ukulele

Sopran ukuleler har en sjov, fin og klingende lyd. De er som andre ukuleler nemme at transportere, da de ikke er særlig tunge eller store. Sopran instrumentet er godt til omkring lejrbålet, med på hytteturen eller bare som akkompagnement til at synge eller skrive sange.

En sopran ukulele er en smule mindre end concert- og tenorukuleler, som er de standardukuleler, man typisk finder i musikbutikkerne. På grund af den mindre krop producerer den en ’lysere’ og mere ’glimtende’ tone, når man anslår strengene.

Ukulelen er stemt på samme måde som både concert- og tenorukuleler, så du vil sagtens kunne spille på samme måde på soprano-ukulelen, så det er ikke et problem.

Fordele ved sopran ukulelens størrelse

Da sopran ukuleler er noget mindre end de andre to slags, producerer de ikke helt så meget lyd, men til gengæld er de som nævnt meget nemme at transportere. De er gode til begyndere, da det er nemt at lære de forskellige akkorder på den smalle ukulele-hals. Halsen er også kortere, så man ikke behøver at bekymre sig om at finde rundt på hele skalaen på halsen.

Derudover er de også rigtig gode til børn, da det er nemmere for dem at nå rundt om halsen på sopran ukulelen med deres små hænder, end det er på andre ukuleler.

En meget betydelig fordel ved sopran ukuleler er, at de normalt er lidt billigere end de andre slags ukuleler. Det er ikke fordi, de er dårligere end de andre slags, men blot fordi mængden af materiale, der skal bruges, er mindre på grund af størrelsen.

Tips inden du køber din sopran ukulele

Når du skal vælge en sopran ukulele gælder det mest af alt om at vælge et instrument, som du kan lide og som du føler, at du klinger godt med. Når du er inde i musikbutikken og prøve en sopran ukulele, gælder det bare om, at du finder et instrument i den rigtige farve, materiale og med den lyd, som du føler, vil passe bedst til dine behov og til det, du gerne vil have ud af ukulelen.

ukulele

Husk pris og kvalitet hører sammen når du køber instrumenter

På grund af sopran ukulelens billige pris er det ikke en livsinvestering, så der er heldigvis plads til at ombestemme sig eller opgradere sit instrument, hvis man finder en anden slags sopran ukulele, der passer bedre til én, når man har lært sit instrument at kende og fået et par akkorder ind under huden. Husk derfor at følge din mavefornemmelse og vælg en sopran du bliver glad for.

Concert ukulele for begyndere

Når du skal købe en concert ukulele, skal du lige som de andre typer ukulele også her, gøre dig grundige overvejelser om type, forventet anvendelsesomfang og pris. Også her findes de i forskellige udgaver, og de findes i alle prisklasser.

Vigtigst for denne kategori af ukuleler er, at for dig der er øvet og ønsker en model, der skal bruges til koncerter eller fingerteknisk udvikling, skal du gå efter concert ukulelerne.

Hvad er en concert ukulele

Før du køber det charmerende og velklingende strengeinstrument, kan det være en hjælp at få styr på, hvad der yderligere adskiller denne type ukulele fra de andre to typer, som vi har nævnt.

Concert modellen er nem at genkende, da den er lavet i en større model end de to øvrige ukuleler. Den har 15-20 ’bånd’ på gribebrættet, der giver dig et større og bredere repertoire af klange. Concert ukulelen er en blanding af Sopran og Tenor udgaverne. Den helt store fordel ved modellen er, at den er billigere i pris sammenholdt med den eksklusive og avancerede Tenor ukulele.

For dig der har høje ambitioner for dit spil, eller dig der vil øve fingerspil og teknik, er Concert ukulelen det mest tilfredsstillende valg.

ukulele

Vær opmærksom på materialerne i forhold til pris

Når du køber concert ukulele, skal du forholde dig til, hvilke typer af træ dit instrument er lavet af. Du kan gå ud fra, at des finere træ, des dyrere vil dit instrument blive. Fint træ er de bløde sorter, der kan skabe den varme og runde klang, som er ønsket, når du vil spille til koncerter.

Generelt er concert modellen den udgave, som kan skabe de mest fyldige klange. Mahogni, Sapele (en særlig træsort der bruges specifikt til højkvalitetsinstrumenter) og grantræ er de primære naturmaterialer, der bruges til concert ukuleler.

Går du efter en billig model, skal du vælge udgaverne i grantræ. Det vil typisk være kroppen, der er lavet af gran, mens gribebrættet kan være udført af mahogni eller meranti.

Tips inden du køber din concert ukulele

Valg af ukulele er en individuel beslutning. Hvad der er det bedste instrument for én person, kan være vidt forskellig til en anden.

Det er hovedsageligt type af træ og dermed pris, som afgør, hvilken concert ukulele du skal vælge. Er det første gang, du køber en ukulele, kan en budgetvenlig model være det rette valg for dig, som vi dækkede i starten af artiklen (500- 800kr). Med den kan du skabe dig dine første erfaringer, så du senere kan vælge en mere avanceret kvalitetsmodel.

Tenor ukulele for begyndere

Også tenor ukulelen er den lille og velklingende miniguitar, der er et ideelt instrument at begynde at spille på og udvikle fingerteknik med. Vil du i gang med at spille musik, og vil du have et lettilgængeligt instrument, så er tenor ukulele et godt valg.

Lad os gennemgå den sidste af de tre typer ukuleler som også her kan bruges af både ambitiøse musikere og dig, der vil godt i gang som nybegynder.

ukulele

Hvad er en tenor ukulele?

Den lille guitar klinger i et harmonisk og lyst stemmeleje, måler knap 70cm. Den præcise længde kan variere fra forhandler til forhandler. Fælles for alle tenor ukuleler er, at de er en anelse større end sopran og concert udgaverne. Den lille guitar har 5 strenge (G – C – E og A) og 17-19 ’bånd’ (de små metal- eller træstykker der krydser guitarens gribebræt).

Tenor ukulele størrelse

Tenor ukulelen er både perfekt for dig, der vil begynde at spille, men også ideelt for dig, der allerede er udøvende ukulele spiller. Vigtigst er at tenor ukulelen er en rigtig godt valg til jer der har større hænder.

Som følge af de større bånd på tenor ukulelen er guitaren mindre egnet for børn, der vil have sværere ved at håndtere strengeinstrumentet.

Tips inden du køber din tenor ukulele

Hos en tenor ukulele får du en masser af udviklingsmuligheder der kan bruges til forskellige musikgenre.

Vær opmærksom på at der findes forskellige udgaver og designs af tenor ukulelen. Du kan bruge følgende punkter i forbindelse med køb af den rette model for dig:

  • Antal strenge
  • Type af strenge
  • Pris
guitar

De fleste tenor ukuleler har 4 strenge. Der findes varianter med både 6 og 8 strenge, der primært vil være for de trænede og erfarne musikudøvere. Som nybegynder får du større fornøjelse ved at vælge de klassiske udgaver med 4 strenge. Du kan avancere til en mere kompliceret model, når du er øvet og har styr på fingersætning.

Strengene er lavet af forskellige materialer, der har indflydelse på, hvor hårde de er at spille på. Hårdheden af strengene har stor betydning for din glæde ved instrumentet og for din udvikling. Stål og nylon er de 2 primære materialer, du finder til en ukulele.

>Læs også om vores ukulele tips her<

ukuele

Prøv den af inden du køber din ukulele

Hvis du er i tvivl om hvilken ukulele, der vil passe til dig, kan du med fordel prøve ukulelen af i din lokale musikbutik inden køb. Du kan være undersøgende på, om det f.eks. er sopran ukulelens lyd, du bedst kan lide, eller om du vil begive dig ud i tenor ukulelen eller concert ukulelen.

Du får muligheden for at prøve forskellige modeller af, så du kan blive mere klar over, hvilken ukulele, der passer bedst til dig, og hvilken lyd du bedst kan lide.

Ukulele strenge

Som et ekstra tip inden du køber din første ukulele er at huske at tilkøbe nogle strenge.

En ukulele kan være lavet med forskellige typer af strenge. Det blødeste materiale er nylon, der er egnet for dig, der vil have de mest medgørlige spillevilkår. Du skal vælge strenge, der matcher størrelsen af dit instrument.

Det vil sige, at des større dit strengeinstrument er, des tykkere strenge er der brug for. Dette har betydning for evnen til at skabe dybde, når der frembringes vibrationer fra strengene.

Ofte vil de strenge, der følger med din ukulele, være lavet af en dårlig kvalitet. Du kan købe særskilte strenge til din ukulelen, som passer til en hvilket som helst udgave uanset fabrikant og mærke.

Find mere information om ukuleler

Interessen for at spille ukulele er blevet meget populært over de seneste par år. Dette gør, at du kan finde en masse information på internettet om denne type instrument før du køber din første ukulele. Ukulelemag er et amerikansk magasin beskæftiger sig kun med at skrive om ukulelen.

Når du har indsnævret din søgning efter pris og kropsstørrelse, er det tid til at vælge modellen. I bunden af denne side er et link til Danguitar.dk hvor du kan købe mange forskellige ukuleler.

Ønsker du at lære at spille ukulele, så kan du finde mange forskellige videoer online som lærer dig det. Du kan også benytte nogle af de online musikundervisnings portaler, så som musikundervisning.dk, hvor du her kan lære at spille “frit land” på en ukulele.

Har du ikke fået nok af denne artikel, kan du læse mere om de bedste ukuleler for begyndere hos den amerikanske hjemmeside New York Times. Her har de lavet en liste over de bedste ukuleler, som heldigvis også kan købes i Danmark. Du kan også finde yderligere information på wikipedia som lavet en nem og letlæseligt artikel, hvor du også kan læse om de forskellige slags ukulelestørrelser samt hvordan de er stemt forskelligt.

Til slut er ukulelen som du kan se, blevet et mere og mere populært instrument at lære at spille, og mange kendte sange kan derfor også spilles på dette lille instrument. Her er en liste over det mest kendte ukulele sange.

God fornøjelse.

Gå til forsiden

Recent Content