Trompet: Hvordan finder du en god begynder trompet?


trompet

Skal du ud og investere i din første trompet? Hvor end trompetønsket kommer fra, om det er dine børn eller dig selv, der ønsker en ny hobby, må du forholde dig til niveauet og det passende udstyr.

Ønsker du, at interessen skal holdes ved lige over en længere årrække, hjælper det ikke med et dårligt konstrueret instrument. Omvendt er det ærgerligt at betale i dyre domme for et instrument, der bare samler støv.

Det dilemma må du forsøge at besvare så godt som muligt. Men man kan sige, udgangspunktet må være, at interessen varer ved som minimum i et år – frem til resten af livet.

Du må kravle, før du kan gå

Hvor skal du så starte? Den trompet, du leder efter, er en Bb. Det er den model, vi alle sammen tænker på, når vi ser en trompet for os. Den er afbilledet i film, blade og på en googlesøgning.

Så som udgangspunkt er en Bb det, du søger. At din trompet er en b-trompet, betyder blot, at den er stemt i b. En b-trompet kan strække sig til mange forskellige toner og skalaer, men alt det skal du nok blive klogere på, når du har trompeten i hånden og kan styre de tre ventiler.

Læs også vores artikel om saxofon for begyndere

Hvorfor så starte med en b-trompet. Det er som sådan heller ikke et krav – det må være op til dig. Formentligt vil det være fordel, da den undervisning, du finder på nettet eller via din musikunderviser, nok er mest velkendt med denne trompet.

Grundet den almene anvendelighed vil det være en god ide at starte der. Derefter kan du bevæge dig over i andre modeller. Du er ikke begrænset, bare fordi trompeten er almen og ofte benyttet – tværtimod.

Læs også vores artikel om blæseinstrumenter

Desuden vil du gøre klogt i at overveje et passende mundstykke. Mundstykket bliver dine læbers møde med instrumentet. Det skal føles behageligt og naturligt, en god ide er at prøve forskellige mundstykker inden køb.

Vær realistisk omkring dit køb af din første trompet

Antag, at du vil spille på dit instrument i minimum et år, alt andet vil være fjollet. Du kan finde trompeter i mange forskellige prisleje, lige fra et ubrugeligt instrument på et par hundrede kroner til mange tusinde kroner.

Helt uafhængigt af, hvor dit niveau helt konkret er, skal du betale mere end nogle hundrede, du er også meget heldig, hvis det bliver under tusind.

Dit første møde med en trompet, skal ikke belastes af, at du har valgt et dårligt eksemplar, et dårligt mundstykke og en forkert lyd. Du bliver nødt til at investere et fornuftig beløb på minimum omkring de 2000.

trompet

Specialiser dig senere i forløbet

Du ønsker dit instrument skal være let tilgængeligt. Du ønsker et instrument, der faktisk kan spille og som lyder godt, uden at du skal have en underviser i hånden hele tiden.

Det er dit instrument, så alt efter naboens behov, skal du kunne spille, når du har lyst. Derfor ønsker du en blid og behagelig indførelse i dit instrument.

Mere avanceret brug skal komme senere. Du begynder ikke med dit speciale, du finder det, eller lader det finde dig.

Ønsker du at lære mere om trompeten, før du foretager dit dit første køb? Så kan du læse meget mere på musikipedia, som skriver om alt fra de forskellige typer trompeter til klang, funktioner, ambitus og konstruktionen af trompeten

Gå til forsiden

Recent Content