Købsguide: Kontrabas


kontrabas

Vil du begynde at spille kontrabas? Eller vil du gerne købe en ny? Så er dette det helt rigtige sted, du er kommet hen. Det kan være svært at købe et nyt instrument, især hvis det er første gang. Der er en masse ting, som man skal overveje inden, så man får det instrument, som man drømmer om. Her kan du læse, hvordan du køber den rigtige kontrabas.

>> Læs også vores artikel om violin for begyndere <<

Hvad er en kontrabas?

En kontrabas er det største strengeinstrument i et orkester og typisk også den med dybest klang. Når man spiller kontrabas, så har man instrumentet til at stå ved siden af en, når man spiller. Faktisk er instrumentet tit højere, end den som spiller. Man kan både spille på en kontrabas ved at bruge en bue til at stryge strengene, men man kan også vælge at plukke dem med sine fingre.

Kontrabas størrelser

Hvis du gerne vil begynde at spille kontrabas, så skal du være opmærksom på, at det er et kæmpe instrument. Hvis du begynder at spille som voksen, så skal du have et fuldstørrelses instrument. Det kan godt være, at det virker alt for stort i forhold til dig, men det er meningen med kontrabassen. Hvis du skal købe til et barn, så er det også vigtigt, at du vælger en kontrabas som passer i størrelsen. Her kan det være en god idé at spørge nogen om hjælp, så du er sikker på, at I får købt den rigtige størrelse.

kontrabas

Hvad er en kontrabas lavet af?

Selve materialet, som et instrument er lavet af, spiller en stor rolle i instrumentets klang. De billigste kontrabasser er lavet af krydsfiner. Her er det flere lag af tyndt træ, som er limet sammen. Selvom krydsfiner er fleksibelt nok til at blive brugt i en kontrabas, så er det ikke så godt til at vibrere. Det betyder, at det ikke er så modtageligt overfor lyden som nogle af de andre materialer. Det er også muligt at finde gode kontrabasser i krydsfiner som kan lave en smuk og alsidig lyd.

Hybrid kontrabasser har en udskåret top, men hvor siderne er krydsfiner. Her er toppen mere modtagelig overfor lyd, da det er nemmere for ét stykke træ at bevæge sig end ved flere forskellige lag. Disse er gode til den øvede, da de giver mere lyd, men ikke har samme høje pris som fuldt udskåret kontrabasser.

>> Læs også vores artikel om strygeinstrumenter <<

De fuldt udskåret kontrabasser er lavet af hele stykker træ. De har mulighed for at ændre lyd over tid i takt med, at træet ændrer form. Det betyder, at de kan få smukke og komplekse toner, som det trænede øre vil nyde. Disse er dog også de langt dyreste af de 3 valgmuligheder.

Skal jeg købe eller leje en bas?

Det har sine fordele at leje et instrument. Hvis du skal bruge en mindre kontrabas og ved, at du skal skifte den ud med en i fuld størrelse, så kan det være smart at leje den. På den måde kan du blot aflevere den tilbage, når du skal opgradere. 

Er du interesseret i at lære mere om kontrabas for begyndere, samt finde ud af om undervisning i kontrabas er noget for sig, så kan du læse mere om kontrabasundervisning hos musikpedia

Gå til forsiden

Recent Content