Elektrisk ukulele – for både nybegyndere og øvede


ukulele

Ukulelen er populær som aldrig før, og den har haft stjernestatus i nogle år efterhånden. Man skal ikke lede længe på internettet, før man finder et ukulelecover på ens yndlingssang. Der er ingen tvivl om, at denne form for miniguitar har charme.

Læs også vores artikel om ukulele for begyndere

Men hvordan kan det være det lige er ukulelen, som har charmeret sig ind på både publikum og musikere i alle aldre rundt om i hele verden? Det kan der være forskelligt svar på.

Ukulelens egenskaber

Ukulele er hawaiiansk og betyder ”loppe”, hvilket refererer til fingerbevægelserne, når man spiller. Ukulelen er nemlig et fint, lille og elegant strengeinstrument, og den kan nemt sammenlignes med en form for ”miniguitar”. De fleste ukuleler er et sted mellem 50-70 cm. i længde og vejer nærmest ingenting. Det gør dem vildt nemme at transportere, om du så skal på ferie, til koncert eller lejrbålshygge.

Ukulelen har normalvis kun 4 strenge til sammenligning med den ”almindelige” guitar, som har 6. Ukuleler findes dog også med både 6 og 8 strenge, men det er som udgangspunkt kun for øvede. Lyden på ukuleler er typisk noget lysere end en normal guitar. Hvis du stemmer din guitar til ”standard-tuning” og sætter en capo på 5. bånd, har du nemlig tonelejet på en ukulele med ”standard-tuning”.

ukulele

Hvilken ukulele skal jeg købe?

Der findes forskellige slags ukuleler, som har hver deres egenskab.  De to mest almindelige slags ukuleler, er ”Concert ukulele” og ”Tenor ukulele”. Disse to populærere strengeinstrumenter har nogle fællestræk, men dog med hver deres egenskaber.

Først og fremmest er de begge 4-strenget. Concert ukulele er dog et nummer større end tenor ukulele og har 15-20 bånd. En Tenor ukulele har 17-19 bånd. Det gode ved en Concert ukulele er at det er en billig ukulele. De forskellige ukulelepriser hænger sammen med de forskellige ukulelestørrelser.

En anden populær form for ukulele, er ”sopran ukulele”. Den er mindre end både tenor- og concert ukulelen. Den er også billigere og egner sig som regel bedst til folk med mindre hænder. Selvom den er mindre og prisen er lavere, er den dog ikke ”dårligere”.

Det handler i bund og grund om smag og behag, når man skal vælge hvilket instrument man skal vælge ved sit næste ukulelekøb. Efter du har valgt hvilken slags, kommer det faktisk også et sidste tilvalg, som i høj grad er en vigtig beslutning. Elektrisk ukulele eller ej?

Hvad er en elektrisk ukulele?

En elektrisk ukulele er en ukulele med et pickupsystem. Hverken en elektrisk ukulele eller de andre slags kan ligefrem prale af dets størrelse, men på trods af dette, kan den sagtens spille med på de helt store koncerter, hvis den har pickupsystem.

Det betyder egentligt kort og godt, at den kan sættes til en forstærker og på den måde spille, selv en stor koncert, op. Hvis du ikke spiller store rockkoncerter (endnu) med din ukulele, giver det bare bedre lyd, hvis den sættes i en forstærker. Selv når du leger rockstjerne derhjemme i stuen.

Generelt har en elektrisk ukulele nærmest bare ubegrænset muligheder, om du så er helt nybegynder eller den helt garvede ukulelespiller.

Læs også en engelsk begynderguide for elektrisk ukulele her

Til forsiden

Recent Content