Guide til strygeinstrumenter


At lære at spille et nyt instrument kræver en masse tålmodighed og tid. Derfor er det også vigtigt at vælge et instrument, som man synes lyder godt. Man får aldrig øvet sig, hvis man ikke kan lide at spille på et bestemt instrument. Nogle af de smukkeste instrumenter er strygeinstrumenter. De har den smukkeste klang. Der findes en masse forskellige strygeinstrumenter, og de kan være lidt svære at kende forskel på. Her kan du læse om de forskellige strygeinstrumenter.

Læs også artiklen om blæseinstrumenter

Hvad er strygeinstrumenter?

På et strygeinstrument bruger man en bue til at skabe lyd med strengene. Det er altså ikke ligesom en guitar, hvor du bruger din ene hånd til at spille fingerspil eller akkorder. Buen er tit lavet af hestehår som er dækket i harpiks. Når man stryger buen henover strengene, så kommer der svingninger i strengene, som laver lyd.

Violin

strygeinstrumenter violin

Læs også vores artikel om violin for begyndere

Violin er et af de mest velkendte strygeinstrumenter. Det er dem, der findes et helt hav af i et orkester. Når man spiller violin som solo, så lyder det ekstremt smukt, men det bliver kun smukkere af, at man spiller sammen med andre violiner. Der findes flere forskellige størrelser af violiner, som hver har sin helt egen klang. Hvis du gerne vil begynde at spille violin, så er det smart at overveje, hvilken type som passer bedst til dig. Hvis du har store hænder, så kan det være smart med en lidt større violin, da der er mere plads til dine fingre der. Hvis du har mindre hænder, så er en mindre violin bedre, da du nemmere kan nå alle båndene. Jo større violin du vælger, jo dybere er klangen som regel.

Cello

strygeinstrumenter cello

Dette er nok det strygeinstrument, man tænker på, når man ikke tænker på violinen. Cello har en smuk og dyb klang, hvilket er det, som gør den så speciel. Den er til gengæld meget større end violinen. Når man spiller violin, så støtter man instrumentet på sin skulder. Når man spiller cello, så skal man bruge hele sin krop til at holde den på plads. Det gode ved celloen er, at den er nem at få til at lyde imponerende. Hvis man rammer strengen rigtigt, så kan det skabe en masse smuk lyd.

Sådan køber du det rigtige strygeinstrument som begynder

Når man begynder på et nyt instrument, så skal man bruge et instrument at øve på. Det kan være meget intimiderende at skulle købe sit første instrument, så det handler om at have tungen lige i munden.

>> Læs også vores artikel om kontrabas <<

Når man spiller et strygeinstrument, så skal man bruge hele kroppen til at spille. Derfor er det også vigtigt, at man køber et instrument som passer til en i størrelsen. Ved strygeinstrumenter findes ¼, 2/4, ¾, og 4/4. Hvor ¼ er det mindste, og 4/4 er det største. Hvis du starter som voksen, så skal du typisk have et fuldstørrelsesinstrument, men hvis du køber til et barn, skal du ned i størrelse. Herudover er det vigtigt, at man er villig til at betale for et godt instrument, da det øger spilleglæden en del.

Læs mere om de forskellige strygeinstrumenter på musikipedia.dk

Gå til forsiden

Recent Content