Hvilken saxofon skal du købe som begynder?


saxofon

Skal du købe din første saxofon og leder du efter rigtige type, så læs med her!

Det kan være svært for begyndere at finde ud af hvilke saxofon man starte med som når ønsker at starte med at spille saxofon, da der findes mange forskellige typer samt priser, er ikke blot et spontan køb man gør sig. Hvilken saxofon skal du så vælge?

Vi har lavet en personlig guide til dig, så du nemmere kan beslutte dig i denne proces. Artiklen vil hjælpe med at give dig den information du skal bruge, inden du foretager dig dit første køb.

Saxofon typer

Lad os starte med at kigge på, hvilke typer saxofoner der findes på markedet.

De 3 mest almindelige typer er:

  • Sopran
  • Alt
  • Tenor

En kort gennemgang af disse er:

Altsaxofonen er god til begyndere, især yngre spillere på grund af dens mindre størrelse. Tenorsaxofonen er måske den mest populære saxofon, og mulighvis dét som folk “normalvis” tænker på, når de tænker på en saxofon. Sopransaxofonen giver den højeste tonehøjde blandt de tre almindeligt anvendte saxofoner.

Lad os dykke dybere ned i hver saxofon type:

Altsaxofon – den bedste til begyndere

Altsaxofonen er som nævnt en af de mest almindelige saxofon, som flertallet vælger at starte med at lære.

Det der gør altsaxofonen til et populært første saxofoninstrument, er at den generelt falder i en lidt lavere prisklasse end de andre typer. Derudover, når du har lært at spille på en altsaxofon, kan dine færdigheder let overføres til andre saxofoner, så som en tenorsaxofon

>> Læs også vores artikel om blæseinstrumenter <<

Husk dette, hvis du køber en billig altsaxofon

Selvom omkostningerne ved at købe en saxofon har betydning for dig. Dette er langt fra det billigste instrument du kan vælge. Tværtimod, er en saxofon en investering som kan være dyr.

Det er derfor vigtigt at huske, at håndværk og materialer er kritiske for saxofonens tone, spilbarhed og holdbarhed. Selvom disse faktorer måske synes mindre vigtige for dem, der lige er begyndt, er det modsatte sandt.

Undgå at køb en alt for billig saxofon

Husk også at hvis du køber et alt for billigt instrument fra en udenlandsk hjemmeside, uanset om det er en saxofon eller et andet musikinstrument, kan et discountprodukt være vanskeligt at spille på, eller som nemt bliver ødelagt.

Får du først fat i et dårligt instrument, kan hurtigt afskrække en nybegynder fra at gå videre med at lære at spille instrumentet samt at nyde oplevelsen.

Tenorsaxofon – den mest kendte saxofon

Når de fleste tænker på en saxofon, tænker de sandsynligvis på tenorsaxofonen, der er kendt i rock og jazzmusik. Tenorsaxofonen er ifølge mange musikere grundstenen i jazzmusikken.

Tenoren er gode til øvede

Lad os få det grunlæggende på plads. Tenoren giver musikken lidt mere dybde på grund af dens større størrelse og lavere toner. Principperne for at spille på en tenorsaxofon er helt det samme som med altsaxofonen.

Tenoren kræver dog mere luft for at blive blæst igennem mundstykket for at producere lyden. Dette gør det vanskeligere for yngre børn at spille på. Derfor købes tenorsaxofonen normalt ikke for en helt nybegynder. Men denne type saxofon er bestemt ikke udelukket for en voksen nybegynder at købe.

Tenorsaxofonen er et relativt stort instrument med et stort mundstykke. Saxofonens større størrelse og dybere lyd, vil dog for nogle foretrækkes frem for altsaxofonen.

Skal jeg så købe en altsaxofon eller en tenorsaxofon?

De fleste begyndere starter med en altsaxofon og går op til en tenorsaxofon, når de har udviklet deres åndedræts- og fingerspidsevner.

Som nævnt, er altsaxofonen er lidt mindre end tenorsaxofonen. Altsaxofonen ser dog ud og lyder, som du kan forvente, at en saxofon skal lyde som. Sammenlignet med tenoren er den lettere, lidt mere støjsvage, kræver mindre pusteevne, samt har mindre fingerstrækning og kan som sagt være billigere at købe.

Derfor starter mange nybegyndere med en altsaxofon og bruger det som et springbræt til tenor på et senere tidspunkt.

Konklusion

De fleste saxofonister starter med alt, dernæst en tenor eller en sopran

Netop sopransaxofonen har vi ikke talt meget om endnu. Læs mere om denne i det næste afsnit

Sopransaxofoner – kendt som en svær saxofon

Set fra begyndere er sopransaxofon ikke det sted de fleste starter deres saxofonrejse. Generelt anbefales denne type saxofon ikke for begyndere, da sopransaxofonen kan være vanskelige at kontrollere og stiller flere krav til dig som nybegynder, for at få mest muligt ud af den som instrument. Sopranen er derfor kendt som en af de sværeste saxofoner at spille på.

Ligesom altsaxofonen kan sopransaxofonen være lidt billigere end f.eks. tenorsaxofonen. Dette er generelt grundet dens mindre krop, som kræver mindre materiale at fremstille.

Køb ikke en sopran pga. prisen….

Det er dog vigtigt, at du ikke baserer din beslutning om at købe en sopransaxofon pga. den billigere pris, især ikke, hvis du er nybegynder.

Årsagen er at, saxofonen er mindre, har højere toner end de andre saxofoner, hvilket kan det være en betydelig faktor for en begyndende spiller at producere en god lyd fra. At opnå gode færdigheder ved denne type saxofon, kan for nogle nybegyndere være en svær proces.

Når det er sagt, er sopransaxofonen et fremragende valg for dem, der ønsker at producere en rig, fuld lyd i de højere registre og måske er en erfaren saxofonspiller.

Derfor, hvis du har en vis erfaring med en eller flere af de andre typer saxofoner, kan det være at sporanen er dit næste springbræt.

Konklusion: Fordi sopransaxofonen kan være vanskeligere at spille, anbefales det ikke for begyndere og er bedre egnet til allerede dygtige alt- eller tenorspillere.

saxofon

En begynder saxofon til børn

At lære et musikinstrument i ung alder har en lang række fordele, men det er vigtigt, at børnene er komfortable med at holde og spille deres saxofon, inden de begynder deres musikalske rejse for alvor.

Altsaxofonen er et af de mest efterspurgte saxofoninstrumenter, men på grund af dens vægt og størrelse anbefaler nogle, at barnet skal være 9-10 år gammel til at håndtere en altsaxofon.

Mange yngre, (under 9 år gamle) børn begynder på enten fløjte eller klarinet, da de har mange fælles egenskaber med saxofoninstrumentet og derefter kan de “flytte op” til en saxofon et par år senere – her indhenter de det lærte meget hurtigt.

Extra tip til når du skal købe en saxofon

Et saxofonstativ er en værdifuld investering for nye spillere. Mange instrumentbrud og skader opstår, når instrumenter bankes fra stole, senge osv, når de ikke er i brug. Et godt saxofonstativ hjælper med at undgå disse situationer.

Som du har kunne læse i denne artikel er der mange aspekter man skal tage stilling til, når man skal købe en saxofon og generelt et nyt instrument, når man er nybegynder. Leder du stadig efter mere information at vælge den rette saxofon type, kan du læse denne artikel som er skrevet af Saxofonværkstedet, om at vælge den rigtige saxofon.

Gå til forsiden

Recent Content