Hvilken mikrofon skal du vælge?


mikrofon

En købeguide til dig, der er på udkig efter din første mikrofon

Hvilken mikrofon er bedst for mig? Dette er et ret almindelig spørgsmål, når man som musiker skal ud og købe sin første mikrofon. For at hjælpe dig, har jeg besluttet at udarbejde den ultimative købsguide. Guiden indeholder information som jeg mener er vigtigt, når man overvejer sit første køb.

Så hvis du lige er begyndt at leder efter den bedste begyndermikrofon til din optagelse er du kommet til det rigtige sted!

Mikrofoner – hvilken skal jeg vælge?

Markedet er oversvømmet med så mange forskellige typer, at det er svært at holde styr på, hvad de alle er designet til.

Uanset om det er en dynamisk eller en kondensator, så gør alle mikrofoner det samme: fortolker lydbølger til et elektrisk signal, der senere skal fortolkes af en forstærker eller en computer.

De forskellige typer mikrofoner

De to mest almindelige ord, du vil se, når du køber mikrofoner, er “Dynamisk” og “Kondensator“. Tænk på disse to typer som meget brede generaliseringer for flere forskellige typer mikrofoner, der passer ind i en af disse typer.

Forskellen mellem de to typer er deres transducer inde i mikrofonen, hvilket er forskellen på teknologien inde i mikrofonen som modtager lydvibrationerne forskelligt.

Det vil sige, når overfladen bevæger sig, oversættes mønsteret for dens bevægelse til det elektriske lydsignal forskelligt på en dynamisk og en kondensator.

Dynamisk eller kondensator

Mikrofoner er designet til at optage lyd på en af to måder: aktiv lytning eller passiv lytning. Kondensatormikrofoner bruger aktiv lytning. Dynamiske mikrofoner bruger passiv lytning.

Dynamisk mikrofon

Hvis du deltager i en live optræden, eller beder en fremmed om at tegne en mikrofon, er en dynamisk sandsynligvis det, du vil se.

Fordelene ved dynamiske mikrofoner er deres relativt lave omkostninger, høje holdbarhed og manglende behov for strømforsyning.

Dynamiske mikrofoner er passive lytte enheder, der konverterer lydbølger til et elektronisk signal. Dynamiske mikrofoner er bedre til at ignorere baggrundsstøj. Denne type er typisk kendt for deres robuste konstruktion, holdbarhed og rækkevidde.

En dynamisk mikrofon kan gøre et anstændigt stykke arbejde med at optage næsten enhver form for lyd. Denne særlige metode til transducerteknologi er bedst, når den anvendes til optagelse af højere lyde.

Dynamisk til anvendelse

Dynamiske mikrofoneranbefales til dem, der udfører vokal og instrumenter på scenen, og er, som dens titel siger – dynamisk, alsidig, robust og spænder over mange anvendelser.

Vi har set mange dynamiske, der også bruges til at optage i studios (især vokal såvel som højere instrumenter, såsom trommer).

Kondensatormikrofon

Du kender den studievokal, der giver dig gåsehud, når du hører den, og du kan næsten føle vokalistens åndedrag ind i øret – det blev sandsynligvis gjort med en kondensatormikrofon.

Kondensatormikrofoner er designet til at hente lyd med stor detaljer og nøjagtighed. Dette gør dem ideelle til professionelle studiomiljøer.

Her kan det tildeles være vanskelige og problematiske, når de bruges i et hjem eller på kontormiljø, da de er mere følsomme over for baggrundsstøj. Dog ikke umuligt!

Kondensator til anvendelse

Kondensatorer, er netop en af de mest almindelige typer mikrofoner på markedet i dag og kan ganske enkelt beskrives som den bedste mikrofon til optagelse.

Vokalister skal især holde sig til en kondensator såvel som multiinstrumentalister i studios, så som alt fra klaverer hele vejen til optagelse af trommer og guitarer.

Konklusion dynamisk eller kondensatorer

Formålet med at bruge kondensatorer eller dynamiske mikrofoner er ganske enkle. Mens kondensatorer foretrækkes til studioindstillinger, fordi de er følsomme. Så foretrækkes dynamiske mikrofoner til live optræden, fordi de kan håndtere højere og mere intense signaler uden tab af klarhed.

mikrofon

USB mikrofon

Selvom det ikke nødvendigvis er en direkte ‘mikrofontype’, da de fleste alligevel vil være kondensatorer. Dog føler jeg at USB mikrofonen fortjener en anden kategori end traditionelle kondensatorer.

USB mikrofoner er ekstremt alsidige og kan bruges til en lang række anvendelser. Herunder optagelse af vokal eller instrumenter i hjemmestudioer, såvel som andre anvendelser til optagelser der ikke nødvendigvis indebærer noget musikalsk.

USB mikrofon til computeren

En USB mikrofon giver dig mulighed for at tilslutte den direkte til din computer, hvilket fjerner behovet for at gå ud og købe en mixer eller USB-interface til XLR mikrofoner (XLR forklaret bagefter).

USB-mikrofoner er derfor “plug and play”, og de arbejder både med Mac og Windows computere. Det skulle derfor være ligetil med en USB mikrofon for dig som begyndere – uden at skulle være lydingeniør.

XLR mikrofoner

Denne type, er lydindustriens standard og bruges til f.eks, radiostationer og podcasts. Hvis du er nybegynder, er den største ulempe med en XLR mikrofonen, at du skal købe ekstra udstyr for at optage og fange din lyd. Du skal ud og investere i en mixer eller nogle XLR-kabler.

Hvis du har et budget til at investere i en XLR mikrofonopsætning til dit hjemmestudie, så giver det dig den største fleksibilitet. Årsagen er, at det åbner op for mange flere indstillinger, end en “plug and play” standard USB mikrofon.

Hvis du optager en solo-podcast eller gennemfører interviews over internettet, er en USB-mikrofon sandsynligvis ganske fin som nybegynder.

Som konklusion kan man sige, at det er meget vigtigt at vælge den rette mikrofon, og det er vigtigt at forstå teknikken bag de forskellige typer mikrofoner og hvad de skal bruges til. Er du stadig i tvivl, om hvilken mikrofon du skal vælge, så kan du læse artiklen Guide Til Valg Af Mikrofon hos DJ Huset, som har skrevet en god artikel om dette emne.

Gå til forsiden

Recent Content