Købsguide for begyndere: Mandolin


mandolin

Der kan være enormt mange fordele ved at spille et instrument. De kan opnås med noget så alment som et klaver eller en guitar, men kunne du godt tænke dig at skille dig lidt ud med dit valg af instrument, bør du overveje at købe en mandolin. En mandolin er et strengeinstrument, men det er nok sjældent den, man ser rundt om lejrbålet.

>> Læs også vores artikel om ukulelen <<

Modsat guitarens 6 har mandolinen kun 4 strenge og med sin særlige lyd, vil du med garanti vække opmærksomhed og måske en smule italiensk stemning.

Hvorfor mandolinen?

Mandolinen kommer nemlig fra Italien og emmer derfor også af italiensk folkemusik, om end den også spiller en rolle i nyere popmusik. Mandolinen er altså uden tvivl et særligt instrument i både udseende, lyd og spillemetode.

Inden du køber en mandolin, bør du derfor overveje, hvorfor du vælger netop mandolinen. Er du blevet forelsket i klangen af den italienske folkemusik eller vil du gerne lære dit yndlingsbands nye sang med mandolin? Der er masser af legitime grunde til ønsket om at udfordre sig selv med mandolinen.

Du bør dog også vide, at det måske ikke er instrumentet, det er nemmest at få undervisning i på musikskolen eller spille i band med. For mange kan instrumentets særlige lyd, historie og iboende udfordring dog være mere end nok grund.

Køb billigt som begynder

Lige så svært som det kan være at bestemme sig for at spille mandolin i første omgang, kan det dog ofte være at finde den helt rigtige mandolin. Det første, du bør bekymre dig om, er prisen. Er du nybegynder, hvad angår det at spille musik, bør du vælge en af de billige modeller.

Din primære bekymring bør ikke være den perfekte klang, det mest langlivede instrument eller sågar mandolinens udseende. Der er en række måder, hvorpå der kan skæres ned på en mandolins pris. Den primære er dog opbygningen. En mandolin i laminat vil være væsentligt billigere end en lavet i solidt træ.

mandolin

Hvilket mandolin skal du vælge?

Er du imidlertid mere øvet eller bare sikker i din sag, kan du dog sagtens retfærdiggøre at bruge lidt flere penge. Det kan være, at du vælger at købe en mandolin i solidt træ grundet den mere afrundede og lydte tone. Din primære overvejelse bør dog gå på, hvilken stil af mandolin du vælger.

Der er mandoliner med f-formede huller, der grundet den distinkte klang er den foretrukne mandolin for bluegrassmusikere. Omvendt er der mandoliner med a-huller, der har en lidt mildere klang, og som oftest også er billigere. Har du ikke en særlig præference, hvad angår klang, kan valget i lige så høj grad være baseret på æstetisk stil eller pris.

Sidst, men ikke mindst, er det dog også vigtigt, at du ikke lader dig rive så meget med af tanker om byggekvalitet, hultyper og klang, at du fuldstændig glemmer det mest elementære: Du skal kunne spille. Til det har du, grundet mandolinens tætsiddende strenge, brug for et plekter. Sørg derfor for at få købt en håndfuld med, når du køber din første mandolin. På den måde kan du komme godt i gang med at spille på dit nye, helt særlige instrument.

Kom godt i gang med at lære at spille på en mandolin

Gå til forsiden

Recent Content