Købsguide: Køb dit første keyboard


Drømmer du om at kunne spille piano eller keyboard, er der al god grund til at starte på et keyboard for begyndere. Det har færre tangenter og fylder ikke nær så meget som et klaver. 

Her giver vi en guide til, hvad du skal være opmærksom på, og hvad du skal gå efter i dit køb af keyboard som begynder, og så håber vi, at du derefter kan træffe din beslutning på et mere informeret grundlag. 

>> Læs også vores artikel om el klaver <<

Hvad koster et keyboard?

Der findes keyboards i mange forskellige prisklasser; fra under tusind kroner og op til sekscifrede beløb, så hvad skal du gå efter? 

Prisen på et keyboard varierer derfor afhængigt af mange faktorer, såsom mærke, antal funktioner, kvalitet og størrelse.

Generelt kan man få et simpelt keyboard fra 800-1.500 kr. mens professionelle keyboarder kan koste flere tusinde kroner.

De billigste keyboards for begyndere finder du i diverse varehuse som Føtex og Bilka, men det kan også blive en tand for billigt. Anbefalingen er, at investere cirka to til tre tusind kroner, og her får du et lækkert keyboard i høj kvalitet. Grunden til denne anbefaling er, at du med denne kvalitet vil vedblive motiveret for at spille, fordi et keyboard i denne prisgruppe vil give dig en realistisk og god fornemmelse af, hvad det vil sige at spille godt. 

Samtidig behøver du ikke at investere i diverse smarte features til at starte med, idet disse først bliver aktuelle, når du er lidt mere rutineret og giver dig i kast med at eksperimentere noget mere. 

Hvad skal keyboardet indeholde af features?

Et keyboard har forskellige features såsom oktaver (sæt af toner), højttalerstik, tangenters modstand, antal lyde og line control, som vi ser lidt nærmere på her. 

De features du skal bruge afhænger af formålet med at købe et keyboard. Du kan bl.a overveje at kigge efter antallet af tangenter og om de er vægtede eller ej. Dette har stor effekt på spilleoplevelsen. Samt Klange og lydeffekter, altså om keyboardet har et stort udvalg af klange og lydeffekter, så man kan eksperimentere med forskellige genrer og stile.

Antal oktaver

Sættet af toner fra A-G er det, der definerer oktaver. På et almindeligt klaver er en oktav repræsenteret ved syv tangenter, der er hvide, og fem tangenter, der er sorte. På et keyboard er disse sæt af oktaver typisk på 5-7 gange. Der findes også bredere keyboards med seks-syv sæt af oktaver, men er du nybegynder, er 5 som regel fint. 

Højttalerstik 

Bor du en lejlighed, hvor du ikke ønsker at forstyrre naboen, kan det være fordelagtigt med et keyboard, der har en udgang til høretelefoner. Ønsker du derimod at spille højere, kan du med samme udgang også sætte højttalere til, der er større. 

Tangenternes modstand

Der kan være forskel på, hvor meget modstand, der er i tangenterne, og dermed hvor tunge de er at trykke ned. Hvis de er for lette, kan det føles forkert, og ligeledes skal de heller ikke være for tunge. Det ideelle er tangenter, der er dynamiske og gerne lidt tunge, så du føler dig komfortabel med at trykke fingrene ned. Læs i keyboardets salgstekst, hvordan modstanden i tangenterne er. 

Antallet af lyde

Det er en lidt mindre feature at gå efter, idet de fleste keyboards har mange forskellige lyde, diverse underlægningslyde og tonearter. Er det noget, der betyder noget for dig, kan du se efter, om der er et trommebeat. Det kan være sjovt og behjælpeligt at have som underlægning, når man spiller keyboard for begyndere. 

Line Control

Line control er knapper, du kan skrue på, som bevirker, at tonen bliver holdt et par sekunder efter tangenten er blevet sluppet. Det er en feature, der lyder lidt mere som et klaver. 

Vi håber, at denne guide kan bruges til dit næste køb af keyboard for begyndere, så musikeventyret snart kan begynde.

Til forsiden

Recent Content