Hvilken guitar skal jeg vælge?


guitar

Har du sat dig for at lære at spille guitar, er noget af det allerførste du skal tage stilling til, hvilken type guitar du vil starte med. Det nemmeste og billigste er, at starte med en akustisk guitar, da de ikke kræver ekstra udstyr og nemt kan spilles hvor som helst.

Har du derimod planer om at spille elektrisk guitar, skal du i stedet invester i en elektrisk guitar med en forstærker. Det har vi skrevet en artikel om her. Det er vigtigt at vælge en guitar, der passer til dine mål og niveau, så du kan få den bedst mulige oplevelse og være motiverede til at fortsætte med at øve og spille.

Læs også artikel om akustisk guitar for begyndere

Der findes grundlæggende to typer akustisk guitar, som har hver deres lyd og hver deres styrker. Hvilken en der er bedst for dig, kommer både an på hvad du vil bruge guitaren til og måske i sidste ende også, hvilken type du synes lyder bedst.

Læs med om begge typer her og husk at lytte til begge, før du vælger!

Den spanske guitar

Den spanske guitar kaldes også den klassiske guitar. Det er en akustisk guitar, som har en rund, blød lyd, som de fleste forbinder med klassisk guitarspil, og da den også er nem at spille på, er den et oplagt valg for begyndere. Den spanske guitar findes også i en lidt mindre 3/4 størrelse, perfekt for børn, der kan have svært ved at håndtere en guitar i fuld størrelse.

I modsætning til den anden kendte form for guitar, western guitaren, har en spanske guitar en blanding at stål- og nylonstrenge. De øverste tre tykke strenge er af metal, mens de nederste tre strenge er af nylon. Nylonstrengene er blødere end stålstrengene og ikke så hårde mod fingrene, når man først kaster sig ud i guitarspil.

Derudover har den spanske guitar en bredere hals end andre guitarer. Det betyder på den ene side, at man skal række lidt længere, når man lærer at tage akkorder, men til gengæld er der mere plads til fingrene, hvilket for de fleste også gør det en smule nemmere i starten.

Den spanske guitar er derfor et oplagt sted at starte for nybegynderen, medmindre du har et klart ønske om noget andet end en klassisk, akustisk guitar.

akustisk guitar

Western guitaren

Western guitaren minder umiddelbart om den spanske guitar og er da også en videreudvikling af denne. Guitaren stammer tilbage fra den tidlige amerikanske country- og bluesmusik, men bruges i dag ofte i både pop og rock. Western guitaren har en lækker, fyldig og sprød lyd, som især egner sig godt til fingerspil og akkompagnement til sang.

Western guitaren adskiller sig fra den spanske guitar først og fremmest med sin noget større krop, der giver den både fylde og volumen. Den findes også i forskellige modeller, hvoraf den mest kendte måske er dreadnought modellen, der har en mere afrundet krop med mindre kurver end den traditionelle guitar.

Den rustikke, sprøde lyd kommer af, at alle strengene på en western guitar er lavet af stål. Det er en smule hårdere for fingrene til at starte med, men det er bestemt ikke noget, man ikke hurtigt kan vende sig til.

Mange moderne westernguitarer har en lille indbygget mikrofon, så den kan tunes uden ekstra udstyr, og guitaren kan sættes direkte i en højtaler med et instrumentkabel. En oplagt guitar til dig, der gerne vil spille sammen med andre. 

Find guitar tabs online hos ultimate guitar her

Til forsiden

Recent Content