Dynamisk mikrofon


mikrofon

Det er vigtigt for kvaliteten af dine optagelser, at du vælger en god mikrofon. Dårlige mikrofoner giver nemlig dårlig kvalitet til dine lydoptagelser. Specielt hvis du synger, vil et dårligt mikrofonvalg virkelig forringe din performance.  Dårlige optagelser vil give dig et dårlig mix, hvilket vil ende ud i dårlige produktioner, og det er der ingen, der gider lytte til eller betale penge for.

Mikrofon til hjemme, lydstudie eller podcasts

Det er derfor vigtigt for selv de mindste hjemme- eller lydstudier, podcast optagere og sangere, at de vælger en god mikrofon helt fra starten. Det gør nemlig en verden til forskel for deres færdige stykke arbejde.

Derfor er det lige meget, hvilken type optagelser du laver. Det er altid vigtigt at vælge en god mikrofon.

Hvad er en dynamisk mikrofon?

En dynamisk mikrofon er den type mikrofon, du oftest ser rundt omkring. Den, man efterligner, når man synger ned i hårbørsten eller støvsugeren. Den, der ligner en isvaffel. Det er den, som du både ser sangere, foredragsholdere og komikere synge eller tale ind i. Det er den slags mikrofon, som vi oftest får på nethinden, når nogen nævner ordet mikrofon. 

Hvordan fungerer en dynamisk mikrofon?

Men hvordan fungerer den? Den fungerer ved, at en elektrisk leder flyttes ind i et magnetfelt, når du taler eller synger i den. Den er især brugbar på steder med meget støj – som der for eksempel kan være, hvis du skal optræde foran et publikum, eller hvis der også er andre apparater, der larmer.

En dynamisk mikrofon opfanger lyden godt

Skal du synge, og højtaleren spiller musik imens, vil den dynamiske mikrofon opfange lyden godt. Den er nemlig ikke så lydfølsom som andre typer mikrofoner, hvor du for eksempel kan have svært ved at optage flere lydkilder på én gang.
Den dynamiske mikrofon adskiller sig fra en kondensator mikrofon på selve opbygningen. Uden det behøves at være for nørdet, så kan du let inddele de to typer.

Forskellen på en dynamisk mikrofon og en kondensator mikrofon

Kondensator mikrofonen bruges primært til at optage lyd, der skal være detaljefyldt og sprød. Den dynamiske kan du bruge til stort set alt andet. Så medmindre du er i gang med at indrette et topprofessionelt lydstudie, er en dynamisk mikrofon nok vejen for dig.

Læs også vores artikel om hvilken mikrofon du skal vælge hvor vi også drøfter kondensator mikrofonen

Hvorfor er den dynamiske mikrofon god?

Først og fremmest så giver den en rigtig god lyd. Den er lavet til at kunne opfange lyden helt tæt på lydkilden – i dette tilfælde vil det være din mund.

Den er også god, fordi det er en meget alsidig mikrofon, og den egner sig godt til mange formål indenfor lydoptagelser. Du kan også få en god dynamisk mikrofon uden, at den behøver at koste spidsen af en jetjager.

En dynamisk mikrofon er mere robust end kondensatoren

Den er også bygget mere robust end en kondensator. Den kan derfor også bedre holde til at blive brugt, og du behøver ikke blive alt for nervøs, hvis du skulle komme til at tabe den. Den kan også sagtens tåle at blive fragtet rundt eller et ”liv på farten”.

Den er desuden god til at undertrykke en stor del af den støj, der kan være omkring den.

Hvis du stadig er i tvivl om dit køb af en dynamisk mikrofon, kan det anbefales at læse denne artikel fra DJ huset, som har lavet en grundig beskrivelse af valg af mikrofoner, herunder både dynamisk og kondensator mikrofoner

Gå til forsiden

Recent Content