Akustisk guitar for begyndere


Den ultimative guide til at købe en akustisk guitar: Alt hvad du skal vide, før du foretager dit først køb

For en begynder kan det være skræmmende at købe en akustisk guitar for første gang. Der er så mange forskellige slags guitarer at vælge mellem, og priserne kan varier fra at være så overkommelige op at skulle bruge sin opsparing på det. At købe sin første akustiske guitar gøres meget lettere ved at lære nogle få basale aspekter af instrumentet.

Her i denne guide vil jeg guide dig gennem alle de vigtige punkter, som jeg mener, du har brug for at vide.

Selv hvis du er en helt ny, når det kommer til guitarer, vil du med de rigtige basale oplysninger, være i stand til at få købt det rigtige instrument i første omgang, som hjælper dig med at blive en fantastisk guitar spiller.

Akustisk guitar eller elektrisk guitar?

Den første ting, du skal overveje, er, om en akustisk guitar er det, du virkelig ønsker eller har brug for? For mange begyndere er deres første valg en akustisk model frem for en elguitar.

Lad os tage to eksempler her på én akustisk og én el guitar i ca. samme prisklasse:

>> Læs også vores artikel om elektrisk guitar for begyndere <<

Der er nogle få gode grunde til dette, som f.eks. at du kan starte med at spille med det samme, lige ud af guitartasken.  Ingen grund til at bekymre dig om at få andet tilbehør som forstærker og kabler. Af denne grund kan det også være en billigere investering end en elektrisk guitar.

Hvad er en akustisk guitar?

Begynder akustisk guitar

Akustiske guitarer et instrument, der ikke kræver elektrisk forstærkning. Disse instrumenter producerer lyd med en hul krop, der forstærker strengvibrationer. Praktisk set er en akustisk guitar, et instrument, der ikke behøver at være tilsluttet.

Akustisk guitar med pickup

Elektriske guitarer adskiller sig fra akustiske guitarer, idet de kræver en forstærker hvor lyden kommer ud igennem. Der er ikke noget rigtigt eller forkert svar, når du vælger mellem en elektrisk og akustisk guitar; det er bare personlig præference for lyd og musikalsk smag. Dog kan du købe en akustisk guitar med pickup, som kan tilsluttes en forstærker også.

En akustisk guitar med pickup omtales og er stadig kategoriseret som en akustisk version på trods af at guitaren kan tilsluttes en forstærker, da du stadig kan bruge den uden at den er tilsluttet.

Her har du bare muligheden, hvis du har brug for det, igennem en pickup at tilslutte den en guitar forstærker.

Men hvad skal du vælge? Der er stor prisforskel. Som nybegynder, vil jeg anbefale at få efter det billige valg. Der er ingen grund til, at købe i den dyre ende, hvis du ikke er sikker på, om guitar er noget for dig endnu. Bliver du glad for at spille guitar og ønsker at opgradere en dag, så kan du gå op i pris og få mere kvalitet for pengene.

Dog er en guitar med pickup er ikke nødvendige for begyndere, og de bruges næsten udelukkende til live sammenspil med andre instrumenter, men har heller ingen negativ effekt hvis du vælger den til dit første køb.

Akustisk guitar med stålstrenge:

Dette er nok den mest populære type akustisk guitar. Medmindre de specifikt ønsker at spille “klassisk”.  Hvis du lytter til country, rock eller din eller de fleste akustiske optrædener så er chancen at det er denne type akustisk guitar, du hører. Disse guitarer er udstyret med stålstrenge, hvilket er årsagen til, at de ofte kaldes ”stålstreng” akustik.

Akustisk guitar klassisk (spansk):

Denne type guitar er ofte dem du vil høre hvis du lytter til klassisk, spansk og folkemusik. Samt ofte associeret med fingerspil guitar.  

Guitaren har en mindre ramme og har nylonstrenge (frem for stålstreng guitaren) hvilket gør at det er en god guitar til de yngre elever og ses ofte værende den der bliver medbragt til guitarundervisning for nybegyndere.

De fleste klassiske guitarer har dog en tykkere hals, hvilket kan gøre det mere udfordring for den spillere med små hænder.

Hvad er forskellen mellem en stålstreng akustisk guitar og en klassisk (spansk) guitar:

 • De er begge akustiske guitarer, men de lyder og føles meget forskellige.
 • De største forskelle mellem klassiske og en akustisk guitar er:
 • Klassiske guitarer har nylonstrenge i stedet for stålstrenge: Nylonstrenge er blødere og derfor lettere at spille, fordi de er mindre krævende for fingerspidser for begyndere – hvilket gør dem et godt valg for en førstegangskøber, og for børn.
 • Klassiske guitarer er mindre: sammen med nylonstreng betyder det, at de lyder mildere og mere støjsvage end de større akustiske guitarer med stålstrenge.
 • Klassiske guitarer har bredere halse: Dette kan gøre det sværere for spillere med mindre hænder at spille akkorder, end hvis du køber en guitar med stålstrenge.

Stål- eller nylonstrenge?

Nylonstrenge: Hvis du ønsker at spille klassisk musik eller latinske stilarter som flamenco, er en nylonstreng guitar vejen at gå. Stålstrenge er mere passende til rock, pop, blues og stort set alt andet, der ikke falder ind under den klassiske paraply.

TIP:: Brug aldrig stålstrenge på en klassisk akustisk guitar, da strengene vil skade instrumentet. Din klassiske guitar er bygget til nylonstrenge, hvilket gør at den ikke kan holde til at få stålstrenge på.

Skal man købe en akustisk guitar fra en kendt mærke?

PC eller Mac? Xbox eller PlayStation? Eller i musikkens verden: “Seagull eller Gibson?” “Fender eller Yamaha?” Folk har bestemt deres præferencer når det kommer til om man skal købe fra et kendt mærke eller købe en billig akustisk guitar fra et mindre kendt mærke.

Typisk er folk lige så glade for deres guitar hvad end brand navnet er på den, bare kvaliteten er i orden. Derfor er den store bekymring er ikke nødvendigvis hvilke af de mange velkendte mærker du skal gå med, men snarere at passe på med at købe for billigt.

Akustisk Guitar fra kendte mærker

Dog vil jeg sige at, ved ukendte billige akustiske guitarer som blot er masseproduceret, kan det være lidt et lotteri hvad du køber, af årsager jeg vil komme meget mere ind på lige om lidt.

Derfor kan det være en ide at købe en guitar fra et etableret mærke som Fender, Gibson, Yamaha osv, som er producenter der har en lang tradition af at fremstille akustiske guitarer. Du kan derfor forvente et ordentligt stykke håndværk fra de kendte mærker

Køb af akustisk guitar fra online musikbutikker

Vigtigst er derfor, efter min mening, at du skal undgå at købe en akustisk guitar fra en udlandshjemmeside eller fra Kina for 100kr eller lignende. Kvaliteten du får, er hvad du betaler for. Og den er højest sandsynlig skadet, når du modtager guitaren.

Jeg anbefaler derfor, at du køber en troværdig Dansk hjemmeside, som f.eks. ligge højt på Trustpilot. Vi linker til danguitar.dk her på denne hjemmeside. Her ved man, at kvaliteten er i orden på trods af at instrumentet er billigt.

Akustisk guitar pris – køb af meget billig akustisk guitar

Jeg gav eksemplet tidligere, hvor jeg skrev at man skulle undgå at købe en alt for billig akustisk guitar fra en kinesisk hjemmeside eller andre steder på nettet. Årsagen er, at guitarer der er MEGET billige, har tendens til at være i dårlig kvalitet.

Her vil jeg give en lidt dybere forklaring, før du tænker ”det går nok” og hopper ud i et billigt køb som muligvis vil resultere i at du får en dårlig oplevelse med dit første instrument og dropper med at spille guitar alligevel. Det ville være ærgerligt, ikke?

Hvor meget skal jeg betale for en begynder akustisk guitar?

Hvad er prisen på en akustisk guitar? Dette er et godt spørgsmål uden noget konkret svar. Fra en god dansk hjemmeside, ville jeg i sidste ende nok ikke betale under 500 kr. for en klassisk spansk guitar og under 800 kr. for en western guitar.

Det bedste råd, jeg kan give dig, er at se på dine ambitioner og entusiasme for at lære at spille akustisk guitar.

Har du virkelig lyst til at lære at spille guitar? I så fald ville det være klogt at investere lidt i din første akustiske guitar for at få lidt mere for pengene for en akustik guitar, der ser ud, føles og lyder bedre end en budgetmodel.

Billige akustiske guitarer

Ved en discount guitar, er det normalt at guitarens hals vil fordreje sig over tid på grund af dårlig fremstilling og trækvalitet. Denne giver en ændring i guitarens samlede balance, som kan give en betydelig indflydelse på guitarens spilbarhed.

Man skulle tro, at der er en formel, som guitarfirmaer bruger til at fremstille konsistente guitarer. Men træ har en dynamisk egenskab, hvilket betyder, at en akustisk guitar udvides og trækkes sammen ved ændringer i vejret, fugtighed og temperatur (ligesom i et træ). Det er vigtigt at investere i en guitar, der er bygget med disse faktorer i tankerne.

Selvom din billige akustiske guitar sikkert kan spille godt lige efter du har modtaget den med posten (hvis ikke den allerede er skadet ved ankomst), er det ikke en garanti for, at tingene ikke ændrer sig over tid.

Så du bør investere i et instrument, som usandsynligt vil ændre sig markant gennem årene. Selvom det er vanskeligt at forudsige træbevægelsen over tid.

I sidste ende er det værd at bruge en lidt flere penge på en akustisk guitar med ordentligt kvalitetstræ, endda også for en begynderguitar. Som jeg nævnte før, linker vi til Danguitar, som vi mener er en god forhandler af bl.a. guitarer.

Akustisk guitar tilbehør

Hvilke tilbehør skal du købe til din første begynder guitar. Nedenfor har jeg lavet en kort liste med de vigtigste dele du kan overveje inden du køber dit første instrument.

Vær opmærksom på, at hvis du køber en pakkeløsning, vil du ofte få nogle af nedenstående guitar tilbehør med i købet. 

Guitar taske:

 • Du bliver nødt til at købe en guitar taske sammen med din akustiske guitar samme dag. I de fleste tilfælde har du ikke brug for at springe ud i et køb af en guitar kasse (Hard shell), men at du sparer de kroner og blot købe ren. Blød guitartaske, hvilket gør det der er mere overkommeligt for dig at fragte rundt. Hellere end billig guitartaske end ingenting

TIP: Vær opmærksom på, om der ikke følger en guitartaske med i dit køb. Så du ikke kommer til at købe dobbelt. Ofte kan du finde guitarer i en pakkeløsning som inkludere, f.eks. en guitartaske.

TUNER:

 • Dette skal du have, hvis du vil indstille din guitar, for at den ikke lyder forfærdeligt for evigt. Din guitar vil jævnligt, når du spiller på den eller hvis den står ubrugt i noget tid, ryge ud af tone. Her bruger du en tuner, til ganske nemt stemme strengene ”på plads” igen. Det behøver ikke en tuner der kan alt muligt smart. Bare køb en billig tuner som kan tune en akustisk guitar med.

TIP: Der er også apps til din telefon som kan agere som tuner.

Strenge:

 • Tid til at skrifte strenge afhænger virkelig af, hvor meget du spiller på en akustisk guitar. Jeg anbefaler at du køber et ekstra sæt, så du altid har et på hånden i tilfælde af at du springer en streng en. Det sker. Og det sker altid, når du ingen strenge har.
 • Vær opmærksom på, at du køber de rigtige strenge til din type guitar. Alt efter om du har en spansk guitar (nylonstrenge) eller en western guitar

Plekter:

 • De fleste spillere bruger et plekter når de spiller en akustisk guitar. De er derfor gode at have, samt koster næsten ingenting. Køb eventuelt lidt forskellige tykkelser. Det er meget forskelligt hvilket præferencer spillere har til tykkelse af deres plekter. Hvis du er nybegynder, skal du måske sørge for at få nogle, der er tynde, med en tykkelse på 0,38 til 0,46 mm. Men mange kan også lide de lidt tykkere.

Capo:

 • Det er værd at købe en capo til dit første guitar, men du har ikke nødvendigvis brug for det med det samme. Et capo er et praktisk værktøj, som guitarister bruger til at ændre lyden på deres instrument. En capo er bare en simpel klemme, der går over alle 6 strenge for at gøre det lettere at spille i forskellige toner.

Har du ikke fået nok? Søger du mere information inden du køber din første akustiske guitar? Så er du sikkert et sted på din rejse om at finde den rette guitar faldet over mærket “fender”. Fender som er en guitar producent, laver nogle af de mest kendte mærker både som el guitar men også som akustisk guitar. Du kan læse deres guide om at købe en akustisk guitar som nybegynder hos fender.com.

Gå til forsiden

Recent Content